Αρχική > Ναυπακτια.press - Μάνος Σοκίνης > Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια;

Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια;

Μια (ακόμη) παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Πόζναν της Πολωνίας. Η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή ηγετών από 192 κράτη, εκπρόσωπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Διεθνών Οργανισμών, έχει ως κύριο μέλημα να βρεθεί μια παγκόσμια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στόχος είναι έως το 2050 να επιτευχθεί παγκόσμια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 – 80% και η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην Κοπεγχάγη το 2009.

birds

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τις περικοπές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι και μια από τις κυριότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα έχει ως προτεραιότητά της την οικονομία.

Είναι θέμα προτεραιοτήτων! Τα λεφτά πάνω από το περιβάλλον. Και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις του κόσμου. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσεις  τις παγκόσμιες οικονομίες εδώ και μερικούς μήνες. Από τα πρώτα σημάδια και με τις πρώτες τράπεζες να κλείνουν, όλες οι κυβερνήσεις άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο. Συσκέψεις, έκτακτα μέτρα, ριζοσπαστικές επεμβάσεις του κράτους στην προσπάθεια να σωθεί το οικονομικό μας οικοδόμημα. Οι συνήθως νωθροί πολιτικοί, επέδειξαν μια άνευ προηγουμένου εγρήγορση στο να λάβουν αποφάσεις και μέτρα. Ο κόσμος αντίστοιχα, με το άκουσμα και μόνο της κρίσης, άρχισε να ψάχνεται, να ζυγίσει τις αποφάσεις του, να επαναπροσδιορίζει τις επενδύσεις του, να προστατεύει την κεκτημένη περιουσία του.
Είδατε ποτέ τέτοια κινητοποίηση για το περιβάλλον;

Το γεγονός είναι ένα. Τα σύγχρονα κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν το περιβάλλον και αυτό από μόνο του συνιστά την πλήρη αναδιάρθρωση των οικονομιών τους. Είναι όμως εφικτό σε μια εποχή που η οικονομία έχει ήδη τα μαύρα της τα χάλια, να προσθέτουμε και νέα βάρη; Και αλήθεια πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να σώσουμε και την οικονομία και το περιβάλλον;

Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο, αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Δήμας.

«Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα βοηθήσει και δεν θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ξεπεράσουν την παγκόσμια χρηματο-πιστωτική κρίση. Πιστεύουμε ότι αυτό το πακέτο (για τις κλιματικές αλλαγές) συνάδει με την επίλυση της πιστωτικής κρίσης…Για την ώρα, ο κόσμος επικεντρώνεται στην οικονομική κρίση, αλλά το πακέτο μας αποτελεί τμήμα της λύσης. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή σημαίνει επενδύουμε στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, προωθούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παρέχουμε κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη»,

Με ένα σμπάρο δυό τριγώνια δηλαδή.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε