Αρχική > Ναυπακτια.press - Μάνος Σοκίνης > Γέννα, Γένεσις, γενετική

Γέννα, Γένεσις, γενετική

Όταν πρίν από λίγα χρόνια ανακοινώθηκε ότι Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο στον κόσμο –  την γνωστή προβατίνα Ντόλυ –  αμέσως ξεκίνησαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την σκοπιά της ηθικής κατά πόσο ο άνθρωπος μπορούσε να παίξει το ρόλο του θεού, αλλά και γύρω από τα όρια της επιστήμης.

dna
Σήμερα παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το 1996, η συζήτηση συνεχίζεται με το ίδιο ενδιαφέρον.  Βέβαια τα πράγματα στον επιστημονικό χώρο έχουν αλλάξει. Η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και την κλωνοποίηση γίνεται πλέον από πάρα πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για θεραπευτικούς σκοπούς. Στο παιχνίδι πλέον έχει μπει για τα καλά και η βαριά φαρμακευτική βιομηχανία η οποία βλέπει με πολύ καλό μάτι τη δυνατότητα παραγωγής κλωνοποιημένων βλαστοκυττάρων και όλες τις εμπορικές δυνατότητες που ανοίγονται με την εισαγωγή νέου τύπου φαρμάκων στην αγορά.

Θα μου πείτε γιατί όλα αυτά;  Αίσθηση μου έκανε την εβδομάδα αυτή η παρακάτω είδηση, αντιγράφω από τα ΝΕΑ: «Στην εμφύτευση σε μήτρα των πρώτων 11 κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων προχώρησε ο κυπριακής καταγωγής γενετιστής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, όπως ανακοίνωσε χθες. Η εμφύτευσή τους έγινε σε 4 γυναίκες οι οποίες επιθυμούσαν να γίνουν οι πρώτες μητέρες ανθρώπινων κλώνων. Οι παράνομες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επεμβάσεις έγιναν στη Μέση Ανατολή. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο Δρ. Ζαβός υποστηρίζει πως κατάφερε να δημιουργήσει 14 έμβρυα από κύτταρα του δέρματος των γονέων τους»

Ο γενετιστής, μάλιστα κατέγραψε τη διαδικασία της κλωνοποίησης σε βίντεο για να μπορέσει να το αποδείξει το επιστημονικό του «θαύμα». Οι εμφυτεύτηκες επεμβάσεις έγιναν μυστικά, σε κάποιο μέρος της Μέσης Ανατολής όπου δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, όπως συμβαίνει στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Το αν η κλωνοποίηση ανθρώπων είναι κάτι που μπορούμε να επιτρέψουμε είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα και ευτυχώς υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία και αρθογραφία γύρω από το θέμα.

Αυτό που προσωπικά με εντυπωσιάζει είναι πως σε χρόνο λιγότερο απ’ αυτόν που αντιστοιχεί σε μια γενιά, είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που προσδιορίζουμε τη ζωή και τη σημασία της ύπαρξης. Αντιλήψεις για τη φύση που διάρκεσαν πάρα πολύ μακρό χρονικό διάστημα, μαζί και αυτές που αφορούν την ανθρώπινη φύση, πιθανώς θα αναθεωρηθούν. Διαδικασίες που φυσιολογικά θα απαιτούσαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σήμερα εκτελούνται σε μια νύχτα. Οι γενετικοί και αναπτυξιακοί μηχανισμοί της ζωής γίνονται αντικείμενα χειρισμού και παράγονται νέα έμβια όντα με αλλοιωμένες ιδιότητες κατά παραγγελία.
Μετά την βιομηχανική επανάσταση, την επανάσταση της πληροφορίες, φαίνεται πως σύντομα θα μιλάμε για την επανάσταση του DNA και τη Γένεση του κόσμου της γενετικής.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: