www.Τρίκαλα.gr

Αντιγράφω την είδηση: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Τρίκαλα βρίσκονται μεταξύ των 21 πιο «έξυπνων» κοινοτήτων στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο ICF, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει καθιερώσει το θεσμό ανάδειξης της πιο έξυπνης παγκοσμίως κοινότητας.  Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην Αμερική, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν «ζωντανά» μέσω Ιnternet την τελετή (ζωντανή σύνδεση υπήρξε επίσης μέσω του http://www.trikalacity.gr και του http://www.e-trikala.gr. ). Η διαδικασία ανάδειξης της πιο έξυπνης κοινότητας του κόσμου, μόλις ξεκίνησε. Στην επόμενη φάση, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, από τις 21 θα επιλεχθούν οι 7 πιο έξυπνες κοινότητες, οι οποίες θα διεκδικήσουν την πρωτιά»light

Να σημειώσω ότι στη λίστα δεν φιγουράρει καμιά μεγάλη πόλη, τουλάχιστον όχι κάποια από αυτές που θα περιμένατε να δείτε. Μια πρώτη παρατήρηση. Συνήθως συνδυάζουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις καινοτομίας με μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι βέβαια που και από την πράξη αποδεικνύεται, θυμίζω ότι τα Τρίκαλα είναι μια μικρή αγροτική πόλη. Οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται εκεί που υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ιδέες, με λίγη προσπάθεια και φυσικά  χρηματοδότηση.

Συνεχίζοντας λοιπόν την μικρή έρευνα να δω τι στο καλό έχουν κάνει εκεί στα Τρίκαλα, έμεινα λίγο….άφωνος. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς από τους τίτλους των ειδήσεων και των εκδηλώσεων: «Η e-Trikala Α.Ε. παρέχει ενημέρωση και τεχνογνωσία στη Βουλγαρία», « Μαθητές από 6 σχολεία της Ευρώπης επισκέφθηκαν το Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου της e-Trikala A.E.»,  «Συμμετοχή του e-trikala στο Παγκόσμιο Συνέδριο eChallenges 2009 στην Κωνσταντινούπολη»

Στα Τρίκαλα υπάρχει ένα ασύρματο δίκτυο που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, διαθέτει δίκτυο οπτικής ίνας που διασύνδεει κτήρια, λειτουργεί σύστημα GPS που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία και οι στάσεις όπου και συνδέονται με ένα σύστημα e-ticketing για τα δρομολόγια και τα εισιτήρια. Επίσης είναι σε λειτουργία ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης, που λειτουργεί μέσα από την ιστοσελίδα e-dialogos.gr, μέσα από το οποίο οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για δράσεις και αποφάσεις του Δήμου τους, αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Το τελευταίο μάλιστα αποτέλεσε και ένα από τα σημεία ατού για την ανάδειξή της πόλης σε μια από τις «εξυπνότερες» κοινότητες του κόσμου.

Σημειώνω ότι στα Τρίκαλα δεν υπάρχει κανένα παράρτημα Πανεπιστημίου που να έχει αντικείμενο την τεχνολογία και η όλη υποστήριξη γίνεται από φορείς του δήμου και επαγγελματίες της πόλης.

Σίγουρα, η τεχνολογία δεν είναι το πάν, και δεν λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων, αλλά παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης,  δημιουργεί νέες αγορές και νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την επιστημονική εξειδίκευση.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν γιατί στα Τρίκαλα έβαλαν ένα στόχο: να δημιουργήσουν την πρώτη ηλεκτρονική πόλη στην Ελλάδα.  Σημαντικότερο όμως πέρα από τον ίδιο το στόχο είναι ο τρόπος που η τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερε να στήσει κάτι τέτοιο, ειδικά στην τεχνοφοβική Ελλάδα.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: