Άγρια σκέψη *

Αντιγράφω την είδηση από τα διεθνή ΜΜΕ: «Έφυγε στα 101 του χρόνια ο πατέρας της σύγχρονης εθνολογίας, Κλοντ Λεβί Στρος, χάρη στις έρευνες του οποίου στις φυλές του Αμαζονίου, άλλαξε η ματιά μας στους πολιτισμούς «Σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο τελειώνω τις ημέρες μου. Και δεν αγαπώ αυτόν τον κόσμο», είπε πριν από μερικά χρόνια στη «Μonde.»eyes

Σε εποχές που η κυρίαρχη άποψη ήθελε τις πρωτόγονες κοινωνίες να στερούνται φαντασίας και λογικής, ο Λεβί-Στρος ξεκινώντας από τη μελέτη του σε φυλές της Βραζιλίας απέδειξε ότι οι αυτόχθονες δεν ζούσαν απλά για να ικανοποιήσουν βασικές, ζωώδεις ανάγκες τους, αλλά ότι πάσχιζαν να κατανοήσουν την προέλευσή τους.

Ήταν ο ουμανιστής που τόλμησε να φέρει σε διάλογο αλλά και ρήξη τους πολιτισμούς. Δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει τον Δυτικό. «Με αηδιάζει», τόνιζε «η βρωμιά που ξερνά η Δύση στα μούτρα της ανθρωπότητας». Τον τρομοκρατούσε ο «μαζικός πολιτισμός» των μοντέρνων κοινωνιών μας. Και δεν έκρυβε από νωρίς και τη μεγάλη αγωνία του για την εξαφάνιση πρωτόγονων φυλών. «Από το 1900 ώς το 1950 πάνω από 90 φυλές και 15 γλώσσες εξαφανίστηκαν στη Βραζιλία μόνο», σημείωνε έντρομος.

«Η Δύση», έχει γράψει, «απέκτησε στη διάρκεια του 18ου αιώνα την πεποίθηση ότι η προοδευτική επέκταση του πολιτισμού της ήταν αναπόδραστη απειλώντας την ύπαρξη χιλιάδων κοινωνιών πιο εύθραυστων, των οποίων όμως οι γλώσσες, τα πιστεύω, οι τέχνες και οι θεσμοί ήταν αναντικατάστατες μαρτυρίες του πλούτου και της διαφορετικότητας του ανθρώπινου είδους. Αν ελπίζουμε να μάθουμε μια μέρα τι είναι ο άνθρωπος, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις πολιτισμικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν οφείλουν τίποτε στη συνεισφορά και την επιβολή της Δύσης».

Ο θάνατός του μας θυμίζει το πόσο επίκαιρος είναι σήμερα. Σε μια κοινωνία που μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της είναι η πολύ- πολιτισμικότητα, σε μια εποχή που συζητάμε για τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις των πολιτισμών, τα ανοιχτά σύνορα, την Ευρώπη των λαών, την παγκοσμιοποίηση, πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνουμε τη βασικότερη ίσως παράμετρο που δεν είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και διεθνείς σχέσεις, αλλά ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος, όπως τον είδε ο Λεβι – Στρος, σε μόνιμη αλληλεπίδραση με τον κόσμο, δημιουργός πολιτισμού.

Όσο διαφορετικοί και περίεργοι κι αν μας φαίνονται οι άλλοι πολιτισμοί, όλοι τους δομούνται με βάση τις ίδιες πανανθρώπινες ανάγκες. Κανένας πολιτισμός δεν είναι ανώτερος κάποιου άλλου, μόνο και μόνο επειδή τού επιβάλλεται με την οικονομική και/ή στρατιωτική δύναμη. Η “άγρια σκέψη” είναι απλώς μια άλλη σκέψη και όχι η “σκέψη τού αγρίου”. Αυτό είναι το μήνυμα του μεγάλου φιλοσόφου.

* Το βιβλίο του Λεβι Στρος  «Άγρια σκέψη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: