Αρχική > Ναυπακτια.press - Μάνος Σοκίνης, New Media > Θεμελιώδες δικαίωμα ;!

Θεμελιώδες δικαίωμα ;!

Αντιγράφω την είδηση από το skai.gr: «Για πρώτη φορά η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Τηλεπικοινωνίες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι νέοι κανόνες, που θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως το Μάιο του 2011, ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, δίνουν ώθηση στον ανταγωνισμό, εκσυγχρονίζουν τη χρήση του ραδιοφάσματος και βελτιώνουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

«Σε ό,τι αφορά στο Διαδίκτυο, με την νέα νομοθεσία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αρχή » του τεκμηρίου αθωότητας «. Περιορισμοί πρόσβασης σε χρήστη δεν μπορεί να επιβληθούν, παρά μόνον «αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και εφ’ όσον είναι το αποτέλεσμα μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας»».
Σίγουρα, η παραπάνω απόφαση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Η Ευρώπη, πλέον, αναγνωρίζει και με αυτό τον τρόπο τη σημασία που έχει το Διαδίκτυο στη σύγχρονη κοινωνία και στον δυτικό (και όχι μόνο) τρόπο ζωής, και, παράλληλα, υποστηρίζει ακόμα περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Επιπλέον, αν διαβάσετε το σύνολο της απόφασης, δίνεται σημασία και στο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων και στον χειρισμό τους από τρίτους..

Ως άνθρωπος που ασχολούμαι με τις νέες τεχνολογίες και επαγγελματικά, σίγουρα η παραπάνω είδηση ακούγεται στα αυτιά μου ευχάριστα. Όχι για πολύ, όμως…. Μετά από λίγο, το αίσθημα που νιώθω είναι μάλλον αμηχανία. Δυστυχώς, ενώ θέλω να θεωρήσω την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως θεμελιώδες δικαίωμα, δεν μπορώ.

Στο μυαλό μου η φράση «θεμελιώδες δικαίωμα» έχει τη δική της βαρύτητα. Για εμένα θεμελιώδη για τον άνθρωπο είναι άλλα πράγματα, πιο αυτονόητα (σίτιση, υγεία, ελευθερία). Στην Ευρώπη, σήμερα, όλα αυτά τα έχουμε κατακτήσει; Αποτελούν χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας; Έστω πως ναι,  αλλά τι γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου; Αν το δει κάποιος έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι γίνεται με αυτά τα δικαιώματα, μάλλον θα έπρεπε να σκύψει το κεφάλι, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Εμείς, ως σνομπ Ευρωπαίοι, ναι, θέλουμε να λύσουμε όλα αυτά τα θέματα και να βοηθήσουμε, αλλά…. ας μιλήσουμε για κάτι άλλο, για τα κοινωνικά δικαιώματα ή, έστω, αυτά που έχουν μια κοινωνική εσάνς. Η δημοκρατία, η εργασία, η ισονομία, η ελευθερία του Τύπου, η προσβασιμότητα, το δικαίωμα στην παιδεία, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, είναι μερικά μόνο από τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατά καιρούς έχουμε ανακηρύξει, αλλά και πάλι ποτέ δεν καταφέραμε να τα κάνουμε πράξη στην κοινωνία μας, που, άλλωστε, είναι και το ουσιώδες.

Πολύ φοβάμαι πως και η ελευθερία πρόσβασης στο Internet δεν θα είναι μια ακόμα φράση που θα μπει απλά στη λίστα, και ενώ δεν έχουμε λύσει ακόμα πιο βασικά θέματα.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: