Αρχική > Ναυπακτια.press - Μάνος Σοκίνης > Ανάγκα και θεοί πείθονται

Ανάγκα και θεοί πείθονται

Δύσκολα μπορεί να μείνει κάποιος ψύχραιμος μετά και τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, με στόχο τη διάσωση της οικονομίας. «Αναγκαιότητα και όχι επιλογή» χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, είναι αναγκαία, για να φύγει η χώρα από τη δίνη των κερδοσκόπων και της αναξιοπιστίας.

Οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση, όσο και το κατά πόσο είναι σωστοί οι χειρισμοί των κυβερνήσεων στα θέματα της οικονομίας είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα, και είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά θα «αναλυθούν» σε τηλεοπτικά παράθυρα και σε στήλες εφημερίδων. Για την ώρα, ας αφήσουμε για τους άλλους τις αναλύσεις. Εμείς θα μιλήσουμε για την ανάγκη…

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Wikipedia: «η έννοια της ανάγκης αναδείχθηκε σχετικά πολύ νωρίς από τους προϊστορικούς Έλληνες ως ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα, η οποία  φέρεται να παραστάθηκε για πρώτη φορά στην Ορφική θεολογία ως βίαιη, αναπόφευκτη θεϊκή δύναμη. Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, πριν να κυριαρχήσει ο Έρως, στα θεία πράγματα βασίλευε μόνον η Ανάγκη, και όλα συνέβαιναν υπό το κράτος αυτής. Κατά τους αρχαίους τραγικούς ποιητές Αισχύλο και Ευριπίδη, η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό, με δύναμη ακαταμάχητη, τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους».

Ο άνθρωπος πάντα προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του. Πρώτα από όλα, αυτές που αφορούσαν την επιβίωσή του. Η τροφή, το νερό, η ασφάλεια, υπήρξαν από τις αρχέγονες, βασικές ανάγκες, και η ζωή στο σύνολό της δεν αποτελούσε παρά έναν διαρκή αγώνα με στόχο να καλυφθούν αυτές. Σιγά – σιγά, βέβαια, στη λίστα των αναγκών προστεθήκαν και άλλα πράγματα, κάποια εξίσου απαραίτητα για την επιβίωσή μας ως άτομα και ως κοινωνία, αλλά και πολλά άλλα περιττά.

Σήμερα πλέον ζούμε σε μια εποχή που βασιλεύει η περιττή ανάγκη. Η διαφήμιση μας έπεισε ότι χρειαζόμαστε ένα σωρό άχρηστα πράγματα, προκειμένου, αν όχι να επιβιώσουμε, αλλά σίγουρα να απολαύουμε τη ζωή μας. Από την Ανάγκη και τις βασικές ανάγκες, καταλήξαμε να είμαστε υπό τον ζυγό ψεύτικων αναγκών, εξαιτίας των επιλογών μας.

Και ακριβώς αυτό πληρώνουμε σήμερα ως κοινωνία. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε ποτέ να διαχωρίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και ποιες οι πλαστές. Δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε βασικά πράγματα, παρά μόνον ζώντας μέσα στην μακάρια ευδαιμονία των ψευδαισθήσεών μας επιζητούσαμε ολοένα και περισσότερα περιττά πράγματα.

Μπορεί να μην έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης και σίγουρα όλες οι ελληνικές κοινωνικές παθογένειες έπαιξαν τον ρόλο τους. Σήμερα, όμως, στο όνομα της Ανάγκης, και χάρη στις σπάταλες ψεύτικες «ανάγκες», πρέπει όλοι εμείς να διαπραγματευτούμε μερικές από τις βασικές μας ανάγκες ως άνθρωποι και ως κοινωνία, χωρίς να έχουμε πλέον επιλογή.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: