Αρχική > Ναυπακτια.press - Μάνος Σοκίνης, New Media > Διαδικτυακή δημοσιογραφία

Διαδικτυακή δημοσιογραφία

Αντιγράφω την είδηση από το διαδίκτυο: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων Πούλιτζερ, δύο διαδικτυακά μέσα κέρδισαν βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ και βραβείο σκιτσογραφίας. Δείτε ποιοι κέρδισαν βραβείο Πούλιτζερ φέτος. Τα δύο ιντερνετικά μέσα που τιμήθηκαν με την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση είναι το ProPublica.org και το SFGate.com. Το ProPublica.org κέρδισε το βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ, για ένα κομμάτι που συνεργάστηκε με τους New York Times. Πρόκειται για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο site με τίτλο «Οι μοιραίες επιλογές στο Μemorial» με συντάκτρια την Σέρι Φινκ. Η έρευνα είχε να κάνει με το ζήτημα των δύσκολων επιλογών των γιατρών του ιατρικού κέντρου της Νέας Ορλεάνης κατά τον Κυκλώνα Κατρίνα. Ο ιστότοπος http://www.sfgate.com της San Fransisco Chronicle διακρίθηκε με το Πούλιτζερ εικονογραφημένων, που δόθηκε για πρώτη φορά σε σχέδιο δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα».


Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ. Τα πρώτα βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον θεωρούνται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη (μέχρι σήμερα) δημοσιογραφία.  Πρόκειται, λοιπόν, για έναν θεσμό με ιστορία και σημασία.

Πόση σημασία έχει, όμως, το γεγονός ότι βραβεύτηκαν για πρώτη φορά δύο ιστοσελίδες; Μεγάλη! Πρώτα από όλα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για ιστοσελίδες έντυπων εφημερίδων ή περιοδικών, ούτε για μεγάλες εταιρείες των Media, αλλά για ανεξάρτητα δίκτυα ενημέρωσης, που λειτουργούν αποκλειστικά διαδικτυακά και ανεξάρτητα, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και πολιτών.

Το 2004, ο Νταν Γκίλμορ παρουσίασε τις απόψεις του για τη δημοσιογραφία των πολιτών στο βιβλίο του «Εμείς είμαστε το Μέσο», το οποίο έχει ευρέως αναγνωριστεί ως η Βίβλος της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και των νέων μέσων. Εκεί εξηγεί το πώς η σύνδεση της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας εκδημοκράτισε τα συμβατικά ΜΜΕ, δίνοντας δύναμη στο πρώην ακροατήριο, που με τη σειρά του δημιούργησε μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Σήμερα, βιώνουμε αυτή την αλλαγή. Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν μπει στο χορό, καταγράφοντας, φωτογραφίζοντας, βιντεοσκοπώντας ειδήσεις, εμπειρίες, εικόνες, που τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο, στα blogs, στο Facebook, στο YouTube, στο twitter,  για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μ’ όλον τον κόσμο. Το πιο σημαντικό, όμως, δεν είναι ούτε η αμεσότητα του διαδικτύου, ούτε η ευκολία. Οι λέξεις κλειδιά είναι η συμμετοχή και ο διάλογος.

Όλες οι πληροφορίες που διακινούνται σήμερα στο διαδίκτυο υπόκεινται σε μια συμμετοχική διεργασία, όπου ο καθένας είναι μέτοχος και ο καθένας μπορεί να σχολιάσει και να παρέμβει. Αυτή η βαθιά αλλαγή, που συντελείται με τη βοήθεια των νέων μέσων στο χώρο της ενημέρωσης, δεν είναι η μόνη. Την είδαμε να συμβαίνει στην πολιτική, στη διαφήμιση, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, ακόμα και στην προσωπική μας ζωή, και σίγουρα θα την δούμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας…

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε